«Ποιος βγάζει από το ψάρι τα σπάραχνα,/ Και φιλάνθρωπα το ξαναρίχνει στο νερό;» Δήμητρα Χριστοδούλου

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Εντυπώσεις μαθητών από την επίσκεψη της Δήμητρας Χριστοδούλου στο σχολείο μας



*
Κατά την άποψή μου ήταν μια πολύ ωραία εκδήλωση. Η κυρία Χριστοδούλου απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που της τέθηκαν και μέσα από τις απαντήσεις φάνηκε πόσο δημιουργικός και πνευματικός άνθρωπος είναι, ενώ ταυτοχρόνως μάθαμε πολλά για την ποίηση και μας έδωσε να καταλάβουμε την πραγματική αξία της ομορφιάς και το ρόλο που παίζει στην καθημερινή μας ζωή. Πολλές από τις απαντήσεις πραγματικά με άγγιξαν και μ’  έβαλαν σε περισυλλογή. Είχα μάλιστα την τιμή να διαβάσω ένα από τα ποιήματά της μαζί με την ποιήτρια. Δεν θα ξεχάσω αυτήν την εκδήλωση·  μ’ έκανε να σκεφτώ διαφορετικά.

Μαρία Καραστέργιου Β2

*
Η εκδήλωση ήταν πολύ επιτυχημένη κατά τη γνώμη μου · σε αυτό συντέλεσαν τα παιδιά που φέρθηκαν πολύ ώριμα και φυσικά η ίδια η ποιήτρια που κατάφερε να χαλαρώσει και να ευχαριστήσει τα παιδιά με τη στάση της.
Αρχικά σκεφτόμουν ότι μάλλον αυτή η εκδήλωση θα ήταν μια πληκτική ομιλία, με ρομποτικές ερωτήσεις και απαντήσεις από μια μεγάλης ηλικίας γυναίκα που θα μου δημιουργούσε έναν φοβερό πονοκέφαλο για το υπόλοιπο της ημέρας· όμως ευτυχώς ήμουν λάθος. Η γυναίκα αυτή στη διάρκεια της εκδήλωσης μου φαινόταν πολύ πιο νέα και λαμπερή από κάθε άλλο άτομο σ’ εκείνη τη μικρή, παραμελημένη αίθουσα που ήταν γεμάτη εφήβους…

Βασιλική-Μαρία Κιθαρατζή-Αντωνιάδου Β2

*
Η εκδήλωση με αφορμή  την παγκόσμια ημέρα ποίησης και με προσκεκλημένη την ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου ήταν μια ασύλληπτη εμπειρία. Ποτέ δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι μια ποιήτρια της οποίας το ποίημα είχαμε επεξεργαστεί στην τάξη θα ερχόταν στο σχολείο.
Αυτό όμως που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η συνεργασία της με τα παιδιά. Πιστεύω ότι η ίδια είχε διάθεση και φυσικά αντοχή ώστε να απαντήσει σε όλους μας ανεξαιρέτως, καλύπτοντας τις απορίες που είχαμε.
Μέσα από το χρόνο που αφιερώσαμε εκείνη δεν ήθελε να προβληθεί μέσα από αυτό, αλλά άφησε τα παιδιά  να εκφραστούν χωρίς να προσπαθεί να ξεφύγει από κάποια ερώτηση.
Στο τέλος, ακόμη κι η ίδια ήταν έκπληκτη κι εντυπωσιασμένη από την ησυχία που επικρατούσε.

Θεοδώρου Απόλλωνας Β2
*
Η κυρία Χριστοδούλου όταν ήρθε στο σχολείο μας ήταν σαν να μας ήξερε όλους από πολύ καιρό. Μας μίλαγε με γλυκό τρόπο, σαν να ήμασταν παιδιά της και με τις απαντήσεις της μας έκανε σχεδόν όλους να δούμε την ποίηση αλλιώς και να την αγαπήσουμε.
Φαμπρίκατζη Ελένη Β4

*
Η κυρία Χριστοδούλου δεν είναι μια σοβαροφανής ποιήτρια όπως θα τη φανταζόταν κάποιος μέσα από τα ποιήματά της. Αντιθέτως, είναι μια « τρελή» κυρία που της άρεσε από μικρή να γράφει ποιήματα. Επίσης αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν οι απαντήσεις που μας έδινε. Η καθεμιά από αυτές περιείχε παραδείγματα τα οποία έκαναν την απάντηση πιο κατανοητή

Τσαγιάννη Ελένη Β4

*
Η κυρία Χριστοδούλου μάλλον λόγω του επαγγέλματός της ένιωσε γρήγορα άνετα μαζί μας, κάτι που μας εξέπληξε θετικά. Έτσι μας ώθησε να κάνουμε ακόμα πιο πολλές ερωτήσεις, δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Όμως μεγαλύτερο ενθουσιασμό μου προκάλεσαν οι απαντήσεις της που με τη χρήση παραδειγμάτων γίνονταν πιο κατανοητές. Η κυρία Χριστοδούλου εκτός από αυτά που ήδη ανέφερα, χρησιμοποιούσε πολλές κινήσεις δίνοντας μια θεατρικότητα στο λόγο της.

Ουρανία Φρατζεσκάκη Β4
*
Μέσω των απαντήσεων της κυρίας Χριστοδούλου μπόρεσα να κατανοήσω πιο εύκολα τα κίνητρα των ποιητών να γράψουν ένα ποίημα. · αυτά είναι η καθημερινή τους ζωή και τα προβλήματα της κοινωνίας.
Η κυρία Χριστοδούλου είναι ένας απλός άνθρωπος που εκφράζεται με τρόπο κατανοητό κι έτσι βοηθά τα παιδιά να προσεγγίσουν το δύσκολο αυτό κομμάτι της λογοτεχνίας, την ποίηση.

Μυρέλα Συνιώρη Β4

*
Με την εκδήλωση που διοργάνωσε το σχολείο μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με προσκεκλημένη την κυρία Χριστοδούλου, οι περισσότεροι από τους μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπόρεσαν να βρεθούν πιο κοντά στην ποίηση. Προσωπικά η οικειότητα που είχε με τα παιδιά και οι απαντήσεις της ποιήτριας στις ερωτήσεις μας, που ήταν πλήρως κατανοητές κι ενδιαφέρουσες, ήταν κάτι που με εξέπληξε σε μεγάλο βαθμό.
Με τον τρόπο που μιλούσε και με όσα μας είπε, κατάλαβα ότι η ποίηση δεν είναι κάτι αφηρημένο και ακατανόητο, αλλά εκφράζει ένα κοινό αίσθημα που βιώνουν πολλοί άνθρωποι κι έτσι μπορούν να εκφραστούν και μερικές φορές να ενθαρρυνθούν.

Χωριανοπούλου Σοφία Β4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου